Punca Jangkitan Penyakit Kaki Tangan Dan Mulut(HFMD) Serta Cara Merawatnya

Penyakit tangan, kaki dan mulut (HFMD), adalah satu penyakit bawaan virus. Penyebab yang paling biasa penyakit HFMD adalah jangkitan oleh coxsackievirus. Coxsackievirus tergolong dalam sekumpulan virus yang disebut enterovirus nonpolio. Jenis enterovirus lain kadang-kadang menyebabkan penyakit tangan, kaki dan mulut. HFMD biasanya bermula dengan demam dan rasa tidak sihat. Selepas satu atau dua hari kemudian, bintik-bintik atau lepuh (blister) terbentuk pada tangan, kaki, dan mulut. Kadang-kadang ia merepak ke punggung dan pangkal paha.

Sumber utama jangkitan coxsackievirus adalah melalui mulut. Penyakit ini biasanya merebak melalui hubungan dengan pesakit yang telah dijangkiti. Antara medium jangkitan adalah seperti berikut:

  • Rembesan hidung atau tekak
  • Air liur
  • Cecair dari lepuh
  • Najis
  • Titisan pernafasan disembur ke udara semasa batuk atau bersin

HFMD Mudah Berjangkit Di Pusat Penjagaan Kanak-kanak

Penyakit HFMD biasa berlaku pada kanak-kanak di pusat jagaan kanak-kanak samaada di Taska, rumah pengasuh ataupun sekolah. Ini ini kerana kerap berlaku proses penukaran lampin, dan toilet train. Selain itu kanak-kanak sangat mudah dijangkiti kerana mereka suka memasukkan tangan ke dalam mulut tanpa membasuhnya terlebih dahulu

Walaupun anak anda kelihatan telah sembuh dari simptom-simptom HFMD semasa minggu pertama penyakit, virus itu boleh kekal di dalam badannya selama beberapa minggu selepas tanda-tanda dan gejala hilang. Ini bermakna anak anda masih boleh menjangkiti orang lain. Dapatkan nasihat doktor untuk memastikan anak-anak anda benar-benar sihat untuk ke sekolah.

Sesetengah orang, terutamanya orang dewasa, boleh menjangkitkan virus ini kepada orang lain tanpa menunjukkan tanda-tanda atau gejala penyakit. Berwasapdalah jika anda ada menyentuh atau berhubung dengan pesakit HFMD, anda mungkin tidak dijangkiti, tapi anda boleh memindahkan virus tersebut kepada anak-anak anda atau orang lain yang memiliki sistem imun yang rendah.

Mereka Yang Berisiko Dijangkiti HFMD

Penyakit HFMD biasa berjangkit kepada kanak-kanak yang kurang dari umur 10 tahun, biasanya mereka yang berusia 5 tahun dan ke bawah. Kanak-kanak di pusat penjagaan kanak-kanak sangat terdedah kepada wabak penyakit tangan, kaki dan mulut kerana jangkitannya merebak dengan hubungan satu individu kepada individu yang lain, dan kanak-kanak  adalah yang paling mudah dijangkiti.

Kanak-kanak biasanya membina imuniti terhadap penyakit tangan, kaki dan mulut apabila mereka semakin tua dengan membina antibodi selepas terdedah kepada virus yang menyebabkan penyakit ini. Walau bagaimanapun, ada kemungkinan remaja dan orang dewasa juga boleh penyakit ini. Anak-anak yang pernah dijangkiti membentuk imuniti tubuhnya sendiri terhadap penyakit ini, walaubagaimanapun jangkitan boleh berulang.

Komplikasi Penyakit HFMD

Dehidrasi

Komplikasi penyakit kaki tangan dan mulut yang paling biasa adalah dehidrasi. Penyakit ini boleh menyebabkan luka di mulut dan kerongkong, membuat menelan menyakitkan dan sukar. Bagi kanak-kanak, mereka akan kurang mahu minum dan makan kerana rasa tidak selesa. JAdi pastikan mereka tidak kekrangan air sehingga menyebabkan dehidrasi. Sekiranya dehidrasi teruk, cecair intravena (IV) mungkin diperlukan.

Meningoencephalitis

Keadaan ini boleh juga mengakibatkan jangkitan kuman pada otak dan selaputnya. Berlaku keradangan selaput otak (meninges) dan cecair cerebrospinal yang mengelilingi otak dan saraf tunjang. Ia adalah penyakit yang serius dan boleh mengancam nyawa.

Myocarditis
Masalah Penglihatan atau Buta

 

Atasi Jangkitan HFMD Dengan Memperkasakan Sistem Imun Anak-Anak Anda

NutriFeron® Shaklee

Anda boleh mencuba Nutriferon Shaklee untuk meningkatkan tahap imun atau rintang kepada penyakit anak anda. Nutriferon Shaklee adalah “immune booster” ciptaan pakar imun dari Jepun iaitu Dr. Yasuhiko Kojima. Nutriferon bertindak dengan meningkatkan interferon semulajadi badan dan sekaligus menguatkan tindak balas imun dalam badan. Nutriferon sangat sesuai diambil oleh mereka yang mempunyai masalah antibodi lemah, mudah dijangkiti selsema dan demam serta membantu mereka yang mempunyai tahap penyembuhan yang lemah dari sesuatu penyakit. Nutriferon Shaklee boleh diambil oleh kanank-kanak berumur satu tahun ke atas, dosage adalah berbeza mengikut umur.

Omega GuardTM Shaklee

Satu kapsul OmegaGuardTM menyediakan 1000mg asid lemak omega 3  termasuk DHA dan EPA yang tidak dapat dihasilkan oleh badan dan perlu diperolehi dari pemakanan.  Ia mengandungi minyak ikan yang mampu membantu meningkatkan sistem imuniti kanak-kanak mahupun dewasa. Selain itu Omega Guard juga membantu mengurangkan jangkitan saluran pernafasan.

Mealshake Shaklee

Mealshake adalah minuman berkhasiat, sedap dan berkrim serta sumber yang kaya dengan kalsium, serat dan protein. Sesuai untuk kanak-kanak, remaja dan juga dewasa di mana-mana sahaja. Mealshake adalah sumber yang baik bagi serat dan protein. Protein membantu membina dan memperbaiki tisu badan. Ia adalah penting untuk pertumbuhan dan perkembangan, membekalkan asid amino yang diperlukan untuk penghasilan protein. Mealshake kaya dengan kalsium dan zink. Kalsium membantu membina tulang dan gigi yang kuat. Zink memainkan peranan yang penting dalam pertumbuhan.

Pengalaman saya sendiri memberikan Nutriferon, Omega Guard dan Chewable Vita-C kepada kedua-dua anak saya, alhamdulillah mereka lebih jarang dijangkiti demam dan selsema berbanding sebelumnya. Lebih-lebih lagi kekangan kerja yang menyebabkan ibu-ibu seperti saya terpaksa meninggalkan anak-anak di Pusat Asuhan ataupun pengasuh, menyebabkan mereka lebih terdedah kepada jangkitan penyakit. Bagi saya alhamdulillah supplement Shaklee adalah jawapan kepada permasalahan saya selama ini. Hubungi saya untuk sebarang persoalan dan pertanyaan. Saya juga adalah ibu seperti anda 🙂

 

DAPATKAN SUPPLEMENT ANDA SEKARANG !!

Jangan ragu-ragu untuk menghubungi saya.

Saya benar-benar ingin membantu anda

Zara Ismail (ID : 882869)

Whatsapp/Call/SMS : 012-3462585

Email : fatimahazzahra05@yahoo.com

FB : Fatimah Azzahra Ismail 

FB Fanpage : Kedai Vitamin Ku

Kawasan COD : Bangi – Kajang – Salak Tinggi – Sepang – Nilai

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge